středa 12. dubna 2017

Příběh o zdravé vinici

Kdysi dávno bylo sice pěstování vinné révy fyzicky náročné, ale výsledkem byly téměř vždy zdravé hrozny. Chemická ochrana byla velmi jednoduchá, pouze pomocí kontaktních přípravků, aplikovaných párkrát do roka.

Každý den naši předci chodili pracovat do vinice, aniž by se obávali poškození plísní nebo padlím.

Jednoho dne se všechno změnilo. Ochrana přestala být účinná, úroda byla poškozena a mnohým zůstaly jenom oči pro pláč.

Kvůli tomu se začaly vinice ošetřovat účinnějšími chemickými prostředky s větší četností. Tím se ale zvýšila pracnost a cena ochrany vinice.

Výsledkem bylo, že se ochrana začala plánovat na základě sledování počasí a prognózy vhodných podmínek pro šíření škodlivých činitelů.

Vzhledem k řídké síti meteostanic, prognózy nezohledňovaly specifické terroir jednotlivých vinic a chemická ochrana byla často nadužívána nebo, co hůř, nebyla dostatečná.

Řešením bylo využití internetu věcí, levných a malých meteostanic nové generace, umístěných přímo na vinicích se specifickým terroir, s on-line přenosem dat přímo k uživateli.

Nakonec měli všichni pěstitelé detailní přehled o počasí ve vinici, teplotě, vlhkosti, rosném bodu a srážkách.

Díky tomu získali lokálně přesnou prognózu o výskytu podmínek vhodných pro škodlivé činitele.

Tak dokázali aplikovat chemickou ochranu v ideálních termínech a přesných dávkách a získali tak zpět zdravou úrodu spolu s nižšími náklady.

Žádné komentáře:

Okomentovat