středa 17. června 2015

Odkvetlá vinice.


Tento týden 15.6. až 21.6. už odkvetla vinice. Je to sice směs několika odrůd, ale převažuje Svatovavřinecké, Pinot Noir a Pinot Blanc.Pár hlav Vlašáku ještě odkvétá.


Během plodových dnů v pátek a sobotu jsem provedl druhý podlom, sem tam jsem odstranil zálistek a redukoval násadu hroznů na slabších hlavách.


Podle Galati Vitis (www.galati.sk) je stálý vysoký tlak padlí révy. Před květem byly provedeny dva postřiky elementární sírou v období 3-4 listů a poté asi  10 dní před začátkem kvetení. Vzhledem k tomu, že nepršelo byl po odkvětu v sobotu (plodový den) ráno proveden postřik pouze výluhem z kopřiv spolu s vývarem z přesličky a květu heřmánku.


Hlavní důvodem bylo málo srážek, kdy réva přednostně odebírá z půdy draslík. Navíc během kvetení a těsně po odkvětu hrozí nedostatek dusíku, který byl tímto postřikem dodán.


Výživa viniča draslíkom a dusíkom
































Obrázek převzat z www.galati.sk


Postřik jsem připravil zředěním kopřivové jíchy v poměru cca 1:20 a dodáním vývaru z přesličky a květu heřmánku cca 1,5 l na 60 l kapaliny. Těsně před zahájením aplikace byl postřik cca 15 minut dynamizován tj. míchán střídavě dvěma směry.


Další postřik předpokládám cca do týdne od posledního.


V úterý jsem provedl kontrolu vinice a našel jsem na jednom hroznu již přeléčené padlí v podobě strupu. To je pro mě dobré znamení, že si zatím vinice dokáže poradit sama s minimální podporou.


Zatím jsem neprovedl zalamování hlavě z důvodu, že zkrácení tažňů podporuje růst zálistků a hroznů, což má následně vliv na horší kvalitu hroznů. Budu čekat maximální možnou dobu a dle potřeby zalamovat.
K tomuto tématu je krátký článek k dispozici na stránkách www.vinarskepotreby.cz v sekci aktuality. Zmínka o způsobu pěstování je i v rozhovoru J. Peřinou ve Vinařském rozboru. Přepis je k dispozici na blogu R. Stávka www.stawek.cz.


Z rozhovoru bych jenom vypíchnul:


Někdy se uvádí, kolik jeden hrozen potřebuje listů k dostatečné produkci cukrů.
Jednoznačná zásada: čím více listů na hrozen, tím kvalitnější produkt.

Mezi starým kožovitým listem a mladým světle zeleným je však rozdíl
Ano, dost často se odstraňují staré listy, ale přiznejme, že mají velice pozitivní vliv na hrozen a tím na kvalitu moštu a vína. Mladé listy jsou problematické, protože dělají jakousi špičatost vjemu vína. A zálistky, tam je také problém. Takže zálistky při odlisťování odstraňujeme v oblasti hroznů, dál potom jenom podle potřeby, když je to zastíněné. Vyšší zaštipujeme, protože listová plocha je důležitá, záleží ovšem na ročníku. Jestliže to bude ročník, který bude typu ročníku 2000, kdy réva nemá dostatek kyseliny, tak zálistek je přece jenom sem tam potřeba. Kyselý ročník, větší redukce. To je takové riskování profesionála – buď se trefím nebo ne. Přeji si, aby tu bylo dostatek listů, naše hranice je asi tak čtrnáct listů nad posledním hroznem. Šest listů nad posledním hroznem je katastrofa pro kvalitu - začnou růst zálistky, které jsou negativní z hlediska hladiny kyseliny jablečné. Pokud to jde, co nejpozději osečkujme a co nejdále, tak čtrnáct šestnáct listů nad posledním hroznem.


S pozdravem


"jak to dělám já"







Žádné komentáře:

Okomentovat